Radio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Slušaj svoje srce
Radio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Slušaj svoje srceRadio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Slušaj svoje srceRadio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Slušaj svoje srce
Meni - navigacija :::  
  POČETNA
  O NAMA
  MARKETING
  SPONZORI
  PROGRAM
  PRODUKCIJA
  MALI OGLASI
  AKTUELNO
  DOWNLOAD
  GALERIJA
  MAPA SAJTA
  TIM RADIJA
  KONTAKT

SluÅ”ajte nas uživo :::  
SluÅ”ajte uživo radio GONG  
SluŔajte uživo radio GONGSluŔajte uživo radio GONG SluŔajte uživo radio GONG

   Top 10 :::  
1.RIBLJA ?ORBA ā€“ DA TEB...
2.ŽELJKO JOKSIMOVI? ā€“ ...
3.ZANA ā€“ LETO
4.PARNI VALJAK ā€“ PROLAZ...
5.THE FRAJLE ā€“ MA, DAJ ...
6.?OR?E BALAÅ EVI? ā€“ UN...
7.?URA I MORNARI ā€“ PRGA...
8.GIBONNI ā€“ ONAKO, OD O...
9.NEVERNE BEBE ā€“ OBALA ...
10.SERGEJ ?ETKOVI? ā€“ SAM...

Pregled top liste


 
   Pravoslavlje :::  

Pravoslavni hramovi u Jagodini (ima ih pet), svojim položajem predstavljaju upisani krst nad gradom.Jedna od crkava je posveƦena Svetom Arhangelu Mihajlu, u narodu je poznata kao Stara crkva, a podigao ju je knez Miloš ObrenoviƦ. Gradnja je poĆØela 1818. god. na kraju varoši, da bi bila što dalje od gradske buke i oĆØiju Turaka (Jagodina je tada bila pod Turskom vlašcu), ili je možda knez Miloš hteo da pokaže u kom pravcu je treba širiti i izgraĆ°ivati. Mada Crkva nije bila sva završena, zbog oskudice majstora za unutrašnje radove, u njoj su vršena bogosluženja u julu 1819. godine. Godine 1824. godine radovi se privode kraju, mada ni tada nisu bili do kraja gotovi radovi oko ikonostasa. Crkva ima oblik krsta, visine je 10m i ima troja vrata od kojih su glavna ona na zapadu. Na zapadnoj strani na zidu spolja iznad ulaznih vrata bila je ploĆØa od crvenog mermera na kojoj je stajao ovaj natpis: sozidasja svjata cerkov hram Svjatago Arhangela Mihaila u varoši Jagodini trudom i izdivenijem Bogom umudrenogo zašĆØititelja i branitelja pravoslavija veri verhovnogo Serbije Knjaza gospodara Miloša ObrenoviƦa, iz sela Brusnice rodom u 35 – oj ljeto od roždestva bi Serbiji vladajejušĆØu Mahmeu Tureckomu sultanu ljeto od roždestva 1818. dod.
Ova ploĆØa je bila uzidana iznad samih ulaznih vrata i beleži potrebne podatke o crkvi i njenim graditeljima. Da ne bi bila izložena nevremenu i propadanju, ona je skinuta i postavljena na ĆØasnoj trpezi gde se i danas nalazi. Ova ploĆØa je danas dragoceni istorijski izvor, jer nam daje taĆØnu godinu Miloševog roĆ°enja.
Pred glavnim ulaznim vratima, nalazi se jedna velika bela mermerna ploĆØa sa tri rozete uraĆ°ene u plitkom reljefu. U poĆØetku crkva nije imala zvonik, jer upotreba zvona u crkvi u to vreme nije bila dozvoljena - oglašavanje zvona je bilo zabranjeno, ali u trenutku kada je to zakonom ureĆ°eno, knez Miloš, ĆØija je zadužbina, je podigao zvonik 1871. godine.

Saborna crkva Svetih apostola Petra i Pavla nalazi se u centru Jagodine, u narodu je poznata kao Nova crkva. Njena gradnja je zapoĆØela 16. maja 1896. godine, kada je mitropolit Srbije Mihailo osveštao temelje nove crkvene graĆ°evine. Izgradnja Hrama trajala je tri godine i osveƦena je na dan Hramove Slave, 29. juna, po starom kalendaru, 12. jula 1899. godine, na Petrovdan, po novom kalendaru. Iste godine Crkva je poĆØela da služi, kada je i Hram osveƦen.
Hram je graĆ°en u srpsko- vizantijskom stilu, po projektu Svetozara IvaĆØkoviƦa. U to vreme graĆ°evina je sama po sebi delovala veliĆØanstveno i spoljnim i unutrašnjim izgledom. Ima skladne proporcije, razvijenog upisanog krsta u osnovi, sa pet kupola i nezavisnim zvonikom. Zvonik na Crkvi je visok 35 metara, ima pet zvona, a do njega se do polovine stiže kamenim stepenicama, a od pola drvenim stepenicama. Na vrhu, kod zvonika se nalazi galerija.
Crkvena porta je ograĆ°ena ogradom od betona i gvoÅ¾Ć°a, a 1958. je delimiĆØno promenjena u stilu krstova i maĆØeva. U dvorištu se nalazila kuƦa koja pripada Crkvi i tu su smeštene kancelarije Crkvene opštine, danas Parohijski dom i sala za narod.
Saborna crkva je ukrašena portalnim freskama u mozaiku: Presvete Bogorodice i Isusa Hristosa, na zidnim nišama iznad glavnog ulaza, sa zapadne strane. Njegovo Preosvešnstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan – osveštao je ove mozaike, 17. juna, Leta Gospodnjeg, 2003.
Crkva je ukrašena na ulazu i sa svih strana i ikonama Svetih apostola Petra i Pavla i sa 4 ikone jevanĆ°elista: Marka, Mateja, Luke i Jovana. Ima prekrasan park, spolja osvetljena reflektorima.

Crkva Svete Petke se nalazi na samoj obali obali reke Belice, ispod Ɛurưevog brda.
Sveta Petka ili Paraskeva (grĆØ. Παρασκευή – petak ) je srpska svetiteljka, hrišĆ¦anka iz 11. veka. Njene ĆØudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo (po tome se naziva i Petka Trnovska), da bi opet bile vraƦene u Carigrad, odakle su, na zauzimanje kneginje Milice, prenete u Beograd, a sada se te ĆØudesne mošti Svete Petke nalaze u rumunskom gradu Jašiju (Jaši), gde i sad poĆØivaju u crkvi Sveta tri jerarha.
Velika pravoslavna svetinja, riza Svete Petke, odora u kojoj su bile umotane mošti svetiteljke, stigla je iz rumunskog grada Jaši u Jagodinu, 14. jula 2013., koju je celivao veliki broj vernika.
Na ikoni se predstavlja u monaškom odelu, u odeždi monahinje, preko jedne ruke su joj brojanice, a u drugoj drži krst. Srpska pravoslavna crkva i Hram Svete Petke u Jagodini, slave je kao svoju Hramovnu Slavu, 27. oktobra po novom kalendaru.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice se nalazi na prelepoj uzvišici iznad grada, iznad naselja Strelište, kraj raskrsnice za Lipar (i dalje za Bagrdan) i VoljavĆØa preko puta jagodinskih vinograda, na potezu ispod naselja Budžino brdo.
Izgradnja je zapĆØeta 1999. godine, a 21. septembra, na Dan Male Gospojine je osveštan temelj Hrama, koji je graĆ°en iskljuĆØivo od priloga vernika.
Slavi se 14. oktobra po novom kalendaru. Legenda kaže da je na taj dan 911. godine, u vreme cara Lava Mudrog, bilo svenoƦno bdenije u BogorodiĆØinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Biblijsko predanje veli da se ĆØetvrtog sata po ponoƦi pojavila Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtom omoforom na rukama, kao da je tom odeƦom pokrivala narod, pokrivala sve hrišĆ¦ane svojim dugim i širokim pokrovom. Bila je obuĆØena u zlatnu porfiru i sva blistala u neiskazanom sjaju, okružena andjelima, prorocima, apostolima, muĆØenicima i svetiteljima, moleƦi se za ceo svet.
U spomen na ovo javljanje ustanovljen je praznik Pokrovica, 14. oktobra, koji Ʀe podseƦati na taj dogadjaj i stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice.
Kao što u psalmima stoji, narod joj se u svojim molitvama obiĆØno obraƦa reĆØima: Presveta Bogorodice, moli Boga za nas i spasi nas!

Crkva Svetog VelikomuĆØenika Georgija je peta crkva koja se nalazi u Jagodini, na jagodinskom groblju. Ova crkva je porodiĆØna zadužbina trgovaĆØke porodice Vase RakiƦa, vinarskog trgovca rodom iz Ljubave u LevĆØu.
U okolini Jagodine nalaze se i manastiri: Manasija, Ravanica, Sisojevac, KaleniƦ, Jošanica.

Pravoslavlje :::  
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, danas je praznik:

Ikona Presvete Bogorodice TrojeruĆØice

   

ƈestitamo svima koji svetkuju!

Emisija: VERA I ŽIVOT

Pravoslavlje - Jagodinske crkve
Jagodinske crkve opŔirnije

Vremenska prognoza :::  Vremenska prognoza


Kursna lista :::  

Prijavi se :::  
Unesite e-mail adresu:
Informacije sa naÅ”eg sajta dobićete, na VaÅ”u e-mail adresu, najviÅ”e jednom nedeljno.
POƈETNA | O NAMA | MARKETING | SPONZORI | PROGRAM | PRODUKCIJA
MALI OGLASI | AKTUELNO | DOWNLOAD | GALERIJA | MAPA SAJTA | TIM RADIJA | KONTAKT
All rights reserved © 2009 SmileSoft • Radio GONG • Jagodina
Radio GONG - Jagodina 93,5 Mhz Radio GONG - Jagodina 93,5 Mhz Cenovnik marketing usluga radija GONG Sponzori radija GONGProgramska šema radija GONG Produkcija Besplatni mali oglasi Aktuelno Slike prostorija radija GONG, zaposlenih... Mapa sajta Tim radija GONG e-mail:radio_gong@yahoo.com :: Tel:035/24-24-54